Izvješće

1.Internacionalna Konferencija o Graševini

Graševina bez granica

Graševina bez granica - Internacionalna konferencija o graševini 01.07.2017.

Hotel International, Zagreb

Organizator: Udruženje vinarstva pri HGK, „Vina Croatia-Vina Mosaica“, Igor Barbarić

Partner: Udruga „Graševina Croatica“, Marijan Knežević

Provedba; „Vinart“d.o.o., Saša Špiranec i suradnice Elvira Belović, Mirjana Filipović Grčić i Ana Hozjan.

 

Kao predstavnik Udruge „e-vinarstvo“ i veliki zaljubljenik u Graševinu i njezinu, meni najljepšu gorčinu prisustvovao sam ovoj odličnoj inicijativi; Konferenciji o Graševini na kojoj su bili predstavnici zemalja u okruženju; Austrije, Slovenije, Mađarske i Srbije, te neka njihova vina za vođeno kušanje.

Nadam se da će se ista nastaviti s novim spoznajama o ovoj sorti i njezinim mogućnostima na tržištu, ali prvenstveno u podrumu, jer tržište je nešto sasvim drugo od iskrene ljubavi prema vinu.

Kako pratim udruge vinogradara Hrvatske i prisutan sam na mnogim njihovim izložbama vina, za iduću konferenciju ću pripremiti veliki statistički pregled ocjena vina od graševine, a tako da možemo vidjeti koje podneblje, regija ili možda mikrolokacija dostiže najbolje ocjene. Bit će zanimljivo, jer u Hrvatskoj postoji 155 udruga vinogradara i vinara s prosječno ukupno 15000 članova, a skoro sve udruge imaju svoja ocjenjivanja vana i izložbe od kojih osobno većinu i pratim radi prezentacija svojih inovacija i radova u vinarstvu. Možda ćemo iz toga i vidjeti fenomen da sami ocjenjivači više preferiraju graševinu iz nekog određenog podneblja i regije ili je to samo odraz upravo najboljeg mogućeg postignuća sorte iz baš tog podneblja ili vinogorja, pa zato i postižu najviše ocjene.

Odlično postavljena organizacija što se tiče tajminga, no kako to biva na velikim događanjima kasnilo se s početkom iz opravdanog razloga tehničke prirode i kašnjenja u dolasku gostiju iz Srbije, jer ipak je sezona  i gužve na granici diktiraju sve. Isto problem nije bio problem, jer su organizatori predvidjeli tzv. Promenadno kušanje za početak upoznavanja s vinima nekih predstavnika Slovenije, Austrije, Mađarske i Hrvatske. Naši vinari kao Sontaki, Perak, Papak, Markota, Buhač, Antunović, Mihalj, Krauthaker, te veće vinarije Erdutski vinogradi, Orahovica, Feravino, Iločki podrumi i Belje predstavili svi svoje najbolje graševine ili paletu graševina raznih stilova i godišta.

Predavanje 1., moderator Saša Špiranec, a uz kušanje vina;

  • www.feravino.hr , Graševina 2016., linija vina Miraz, odlično vino, više u okusu nego u mirisu i bez smetnje višeg alkohola. Cijena oko 65kn.
  • www.erdutski-vinogradi.hr, Graševina 2016., standardno dobar predstavnik sorte, možda malo jače zaštićen sumporom, ali ne smete u kušanju. Odličan izbor kvalitete i cijene. (30kn)
  • www.adzic.hr , Graševina 2016., položaj Hrnjevac. Miris i okus koji će vam ostati u sjećanju! Možda da je još manje ostatka šećera…no odlična! (80kn)
  • www.pporahovica.hr , Graševina 2015. Položaj Stare (Velike) Ledine, odličnog okusa i lijepe boje, kako doličuje „starom kombinatu“, ali s mladom enologinjom Ivanom Nemet. (50)
  • www.vinabelje.hr , Graševina 2015. Baranja, Miris dobar, možda malo zaklonjen sumporom i višim alkoholim, ali..ok, Okus vrlo dobar, Gorčina odlična J, potpis enologinje Suzane Zovko. (55kn)
  • Vina Perka, iperak.kutjevo@gmail.com Graševina 2015. Položaj Mitrovac, vino ističe jako lijepa boja, odličnog mirisa i okusa, gorkastosti koju volim, sve ujednačeno i odlično. Školski primjer slavonske graševine. (samo 45kn)
  • www.ilocki-podrumi.hr Graševina 2011. „Velika berba“, zasluženog naziva vino koje je vrh posebnih berbi u Hrvatskoj i šire. Toliko je fino da ga je šteta piti, a da istodobno ne upoznate što više ljudi s tim okusom J . Pazite, iz 2011., mirisa koje nema ni jedna graševina, okusa još mladog radi kiselina koje mu daju putovnicu za još veće starenje. Bravo Ilok. Zasigurno najbolji uzorak koji dokazuje što sorta može, no svakako samo uz ljude koji znaju što može i kako to napraviti. (cijena-ne pitajte za nju, jer vrijedi. 300kn)

 

Predavanje 2., moderator Daniel Ercsey, Olaszrizling-najraširenija sorta u Mađarskoj

Ističem dva vina (za sada…);

poczpinceszet.hu Pocz Pinceszet, Balaton Bor 2016., regija Balatonboglar, vino odlične boje, mirisa, tako i okusa rađeno po „Csopak Codex“ regulativama po kojima radi više proizvođača, a u pravcu svih izvrsnosti koja vina tog kraja moraju imati. 1.Csopak Riesling festival je bio 2014. Lijep primjer za naše vinare. (5-7 eur) (p.s. i autor Podrumarov Dnevnik-voli kodekse u proizvodnji i ocjenjivanju vina J )

somloivandor.hu Somloi Vandor, Olaszrizling 2014., položaj Somlo, vulkansko brdo okruženo vinogradima, a ovo vino dolazi iz sjevernog dijela i vrlo je lijepih karakteristika, boje odlična, posebna i istaknutog mirisa.  (10 eur)

 

Predavanje 3. Moderator Bruno Gaberšek

Ističem tri vina:

www.freser.si Frešer Matjež, Laški Rizling ECO 2016., Štajerska Slovenija. Prekrasni miris i okus, preporuka za regiju „Ritoznoj“. Iz okolice„mojeg“ grada Slovenske Bistrice, gdje sam „služio“ nekad vojni rok J prije? 32g, eh da sam onda znao… (7eur)

www.gross.at Gross Alen, Welschriesling 2016. Štajerska Slovenija.  Isto sve kao i prvo, što govori već o ovoj regiji da je najbolja J Šala, ima još dobrih. (9eur)

marof.eu Marof Laški Rizling 2012. Bodonci, Prekmurje, odlično „staro“ vino, ovo staro namjerno pod navodnicima, jer vino je po svim karakteristikama odlično pa i sa visokih 14.5 alc!

 

Predavanje 4. Moderator  Igor Luković Hvala Igoru na jako lijepom, detaljnom predavanju i prezentaciji, te povijesti „slučaja rizlinga“ u Srbiji, a koja se tek budi u ponudi „starih vina“ novog marketinškog imena. (5,5 eur)

www.vinarijakis.com Kiš, Grašac 2016, po meni nije trebao ostati šećer, no poštujem izbor takvog tipa vina čiji je miris i okus čistih nota i lijep primjer graševine, pardon Grašca J

proba.vinum.co.rs VINUM, Maja Ubavić, Grašac 2016., poštovani doktore Milane, ovo je vrh vinske medicine J , no isto malo da je manje šećera bio bi još bolji…ili možda baš i ne? J (7eur)

Quet, Grašac 2016.-na žalost ovo vino koje nama bilo natočeno nije dobrih karakteristika i vjerujem da je problem u boci (više šećer, višei pH, bakterije…točenje) i sl, a ne nešto veće.

www.vinarijamolovin.co.rs Molovin, Grašac 2013. –odlično staro vino sličnih karakteristika sličnog podneblja blizine Dunava. Sve odlično, boja, miris i okus koji pokazuje upravo sada njegov vrh razvijenosti, ali i tehnologiju koja je po najmodernijim standardima. S njim slobodno van u svijet.

vinarijakovacevic.com Kovačević, Grašac Amphora 2015. Irig, Nisam ljubitelj ovakvih vina, no ugodno me iznenadila lijepa-prekrasna boja i još bolji miris vina, no sve dok ga nisam probao, a tu je velika grubost u okusu, nedozrelost, trpkost. Kako se vino još može razvijati u bolje većim posudama, nego nekim malim drvenim, vjerujem da će se i popraviti u okusu. Saznanjem o količini i da je to samo pokušaj i proba mladog enologa Dušana Karasa, čestitam mu na radu i želim mu novi pokušaj na većim količinama.

 

Predavanje 5. Moderatorica Jo Ahearne, Master of Wine, (titula koju ima jedini Hrvat je Ivan Barbić, ali živi i radi u Švicarskoj). Nezavisni stručnjak o vinu došla nam je dati sud i smjernice kako dalje profilirati i možda nastupiti na inozemnom tržištu. Mislim da su cijene naših graševina ostavile krivi dojam na gospođu i time krive zaključke da radimo jeftina i masovna vina i ništa više od sorte Graševina. Isto tako vjerujem da je kušanjem više ponuđenih uzoraka vidjela da znamo od takvog grožđa raditi višu klasu, te da odavno nema kod nas „industrije vina“. Upravo svojim izborom vina za petu radionicu, htjela je pokazati što se njoj sviđa i kako bi voljela vidjeti razvoj branda Graševina. Malo nam je uznemirila duhova pitanjem da li bi htjeli promijeniti ime, jer kao ovo nije „dostupno“-razumljivo svjetskim kupcima, te zamislite; htjela je da se mi svi „na Balkanu“ dogovorimo zajednički JJ oko imena….joj, nije joj za zamjeriti što ne zna da se ovdje više zajednički ne može ništa J Kako gospođa voli više crvena vina, snažnija i iz toplijih podneblja, vjerujem da joj je ovaj zadatak bio dosta zahtjevan, a posebno što se možda privi put susreće s ovom sortom.

Izdvajam vina;

www.vina-antunovic.hr OPG Jasna Antunović Turk, Premium Graševina 2013. Erdut. Vino jako lijepih karakteristika i školski primjer vrhunske Graševina, no cijena je isto tako pre-vrhunska, ako se to smije uopće reći, a da se proizvođač ne naljuti (50eur). No kako ja za to ne marim… J Šalim se, poštujem kada je nešto rađeno s strahom i manjih količina, te godina koje su škrte, pa eto i od tuda cijena. Svakako preporuka za kušanje!

www.vina-kalazic.com  Kalazić, Graševina IBB, 2008, Baranja…. Ponovno pogledajte godinu! J Sve odlično, ali okus je perfektan, gust, ekstraktan, slatki kojem pašu i visoki alkoholi 17,4%. Kasna izborna berba bobica s Zlatnog Brda dala je sve što treba, a posebno pod palicom kolege elektroničara Slavka.

galic-vina.hr Galić, Graševina Leon, IBPB 2011. Kutjevo, 100 eura za ovu bočicu …. Nije puno! Zlato pakovano u 0,375 lit. Ovo je dovoljan opis svega… J

 

ZAKLJUČAK

Moramo sve ponoviti iduće godine s novim uzorcima na istom mjestu ili možda… u Sloveniji?, Srbiji? Ili Mađarskoj? Svakako, ako bude u Hrvatskoj, predlažem da se pozovu svi proizvođači graševine, a koji su 2018. Osvojili najviše bodove (95+) na nekom vinskom takmičenju (normalno, samo po O.I.V. do 100 bodova, a što sam detaljno opisao u Podrumarov Dnevnik). Ovdje mislim stvarno i na one najmanje proizvođače, a sve kako bi mogli svi kušati što više vina ovo sorte i iz raznih krajeva Hrvatske (i šire).

 

KRAJ

Zahvaljujem se organizatorima, a prvenstveno radnicima među njima, timu Saše Špiranca i Vinarta; Elviri, Mirni i Ani. Hvala i svim prijateljima koje sam sreo, no nisam i neke ni uspio pozdraviti, jer je bilo puno sudionika, a i iskreno kada vidiš nekog fejs prijatelja u živo, ne možeš odmah ni povezati tko je tko. Nadam se da se ne ljute, ali nastavljam vas sve i dalje pratiti i želim vam uspjeh u radu s vašim vinima ili profesionalnim angažmanima oko vinskog svijeta.

 

Jovica Nikšić, inovator, predsjednik Udruge e-vinarstvo,

autor priručnika „Podrumarov Dnevnik“, „Vinsko Računalo“ „Vinogradarski Izračun“

Ime:

Komentar:

https://www.facebook.com/winerijeka/ Međunarodni eno-gastro festival WineRi Točan datum se čeka...
http://zadarwinefestival.com/ Sa zadovoljstvom vas pozivamo na Zadar Wine Festival koji će se održati u petak 23. i subotu 24. travnja 2021. u zada...
https://grandtasting-vinart.com/ Program za 2021.: Radionice će se održavati tokom dva vikenda uoči sajma. Promenadno kušanje vina odabranih ...
https://www.facebook.com/vinartcroatia/photos/gm.521608675473206/2879464852297507
07.05.
27. Vinistra
http://www.vinistra.com/Novosti-Detaljno.aspx?nid=23&n=Najavljena-27--Vinistra-i-12--Svijet-Malvazija Datum je određen, 7. do 9. svibnja, pripreme s...
Prosinac 2020Desno
PUSČPSN
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
LijevoSiječanj 2021Desno
PUSČPSN
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
LijevoVeljača 2021Desno
PUSČPSN
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
LijevoOžujak 2021Desno
PUSČPSN
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
LijevoTravanj 2021Desno
PUSČPSN
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
LijevoSvibanj 2021Desno
PUSČPSN
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
LijevoLipanj 2021Desno
PUSČPSN
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
LijevoSrpanj 2021Desno
PUSČPSN
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
LijevoKolovoz 2021Desno
PUSČPSN
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
LijevoRujan 2021Desno
PUSČPSN
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
LijevoListopad 2021Desno
PUSČPSN
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
LijevoStudeni 2021Desno
PUSČPSN
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
LijevoProsinac 2021Desno
PUSČPSN
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
LijevoSiječanj 2022Desno
PUSČPSN
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
LijevoVeljača 2022Desno
PUSČPSN
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
LijevoOžujak 2022Desno
PUSČPSN
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
LijevoTravanj 2022Desno
PUSČPSN
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
LijevoSvibanj 2022Desno
PUSČPSN
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
LijevoLipanj 2022Desno
PUSČPSN
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
LijevoSrpanj 2022Desno
PUSČPSN
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
LijevoKolovoz 2022Desno
PUSČPSN
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
LijevoRujan 2022Desno
PUSČPSN
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
LijevoListopad 2022Desno
PUSČPSN
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
LijevoStudeni 2022Desno
PUSČPSN
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
LijevoProsinac 2022
PUSČPSN
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
LijevoSiječanj 2023
PUSČPSN
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Partner Partner Partner